За китайською легендою, чай винайшов імператор Шен Нонг у 2737 році до нашої ери. Під час подорожі слуги скип’ятили імператору воду, щоб її очистити, і в посудину з кип’ятком випадково впали декілька листочків чаю. Напій так сподобався Шен Нонгу, що згодом став національною гордістю.
– Колись у чашку перед чаєм наливали невелику кількість молока. Це робили для того, щоб захистити тоненький та крихкий фарфор. Сьогодні мало хто п’є чай з тендітних фарфорових чашок, а от традиція пити чай з молоком залишилась.
– Чайний пакетик винайшов у 1904 році підприємець із Нью-Йорка Томас Салліван. Він з’ясував, що доставляти чай в металевих банках дорого. Тому спробував зберігати його у шовкових пакетах. Один його клієнт випадково впустив пакетик у воду. Спробував – з’ясувалося, напій зберіг свій смак. Пізніше шовк замінили на дешеві матеріали.
– Найдорожчим чаєм у світі вважають китайський чай Та Хун Пао. Для його виробництва листя збирають усього з 6 кущів, яким близько 350 років. Щороку виробляють всього півкілограма цього чаю.
– Гадати можна не тільки на каві. Знання про чайні таїнства називають тассеологією або тасеографією.
– У зеленому чаї міститься на 50% більше вітаміну C, ніж у чорному чаї.
– Щодня у світі люди випивають три мільярди чашок чаю.
Немає коментарів:
Дописати коментар